Placeholder

Hoe zit het met de besmette eieren?

De NVWA waarschuwt voor eieren die fipronil bevatten. Inmiddels is de lijst uitgebreid. Waar moet je op letten?

Hoe herken je een besmet ei?
Op de website van de NVWA staat een lijst met codes van besmette eieren. Er lopen nog onderzoeken, dus de lijst kan langer worden. De lijst wordt dan aangevuld op de website. Op ieder ei staat een code gedrukt. Deze kun je controleren om te checken of je te maken hebt met een besmet ei.

Wat is fipronil eigenlijk?
Fipronil is een bestrijdingsmiddel dat insecten en mijten doodt. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft het middel voor mensen als 'matig toxisch' geclassificeerd. Bij eenmalige blootstelling aan het middel zullen klachten zoals misselijkheid, hoofdpijn, buikpijn en duizeligheid verdwijnen zonder blijvende gezondheidsgevolgen. Een hoge dosis kan wel gevolgen hebben.

Wat moet ik doen als ik een besmet ei heb gegeten?
In de meeste gevallen niets. Eén besmet ei levert niet direct gevaar op. Maar als je de eieren blijft eten, zou de gezondheid mogelijk wel in gevaar komen, gooi besmette eieren daarom weg. Kleine kinderen en ongeboren kinderen van zwangere vrouwen zijn mogelijk gevoeliger voor de effecten van fibronil.

Kan ik wel eieren eten?
De NVWA heeft gisteren geadviseerd terughoudend te zijn met het eten van eieren. Mocht je tot zondag zonder eieren kunnen, zou Freek van Zoeren van de NVWA dat aanraden. Tegen die tijd zijn waarschijnlijk alle bedrijven onderzocht. De pluimveesector is het niet met de waarschuwing eens en vindt het onnodig paniek zaaien.

Bekijk de lijst met codes van besmette eieren.

Bron: NVWA, NOS, Volskrant