Placeholder

Meer donorregistraties gedaan

Meer mensen hebben zich geregistreerd als donor. Daarnaast hebben ook meer mensen laten weten dat ze expliciet geen toestemming geven voor orgaandonatie.

De cijfers volgens het CBS
Het aantal mensen dat geen organen wil doneren is gestegen naar 1,71 miljoen. Dat zijn 152.000 personen meer dan begin vorig jaar. Het aantal mensen dat wel wil doneren is met 36.000 gestegen naar 3,6 miljoen.

Wetswijziging
In september vorig jaar is er een wetswijziging aangenomen in de Tweede Kamer waardoor iedereen ouder dan 18 jaar gevraagd wordt of zij donor willen worden. Als er na twee berichten niet gereageerd is, wordt er aangenomen dat hij of zij geen bezwaar heeft. De wet is nog niet van kracht, want hij moet nog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer.

Duidelijkheid
Toch lijkt het erop dat de wet al invloed heeft gehad, want in de maanden erna schreven meer mensen zich in. Ook om aan te geven dat ze niet willen doneren. Een goede zaak, want een nee-registratie zorgt voor transparantie en duidelijkheid.

Heb jij je keuze al doorgegeven?
Van nog ongeveer 9 miljoen mensen is niet bekend of ze wel of geen donor willen worden. Wil jij je keuze doorgeven? Dat kan via het donorregister.

Bron: Nu.nl | Beeld: Shutterstock