Placeholder

Term ‘Mexicaanse griep’ suggereert gevaar

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wil af van de term Mexicaanse griep. Die naam suggereert dat er een groot gevaar voor de volksgezondheid is. Het virus is echter vergelijkbaar met een gewone seizoensgriep.

Sinds de komst van de griepepidemie in Nederland duikt de naam Mexicaanse griep weer veelvuldig op in de media. Het gebruik van de term suggereert dat er een groot gevaar voor de volksgezondheid is, terwijl er in werkelijkheid sprake is van een gewone seizoensgriep, zegt een woordvoerder van het RIVM zaterdag naar aanleiding van een bericht hierover in dagblad Trouw.

Meer over de huidige seizoensgriep in Nederland >

‘Gewone’ griep
In de griep die nu heerst, overheerst de virusstam H1N1. Dit virus dook eind april 2009 voor het eerst in Nederland op. Wetenschappers concludeerden eerder al dat H1N1 niet dodelijker is dan andere griepvirussen. Daarmee werd de Mexicaanse griep gedevalueerd tot een ‘gewone’ seizoensgriep. Er overleden ook minder mensen aan dit virus dan aan een doorsnee griepepidemie.

In de epidemie van dit jaar spelen drie virussen een rol: de A-stammen H1N1 en H3N2 en een B-stam. Er zijn momenteel 288 grieppatiënten met H1N1-infectie opgenomen en elf patiënten zijn overleden, aldus cijfers van het RIVM.

(