Placeholder

Fijnstof niet alleen buiten, maar ook in huis

Dat een hoge fijnstofconcentratie door het verkeer niet goed is voor de gezondheid is bekend. Waar misschien niet iedereen bij stilstaat, is dat er in huis ook fijnstof vrijkomt.

De bron van fijnstof in huis blijkt de keuken te zijn. Bij het bakken en braden komt er soms veel meer fijnstof vrij dan de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Vanavond wordt het onderwerp behandeld in het wetenschapsprogramma De Kennis van Nu. De presentator zag bijvoorbeeld dat tijdens het bakken van een hamburger 67 keer de WHO-norm vrijkwam.

De ontdekking werd gedaan tijdens een onderzoek waarbij mensen vijf dagen lang een fijnstofmeter bij zich droegen. Toen viel op dat er een piek is als mensen zich in het verkeer begeven, maar ook tijdens het koken is er een piek te zien. In 3 procent an de tijd kregen mensen 30 procent van de fijnstof binnen. Wat de effecten van fijnstof uit de keuken op de gezondheid zijn, wordt nog onderzocht.

De Kennis van Nu, donderdag 9 februari, 19.20 uur op NPO 2.

Beeld: Shutterstock