Placeholder

Te veel mensen mijden zorg om te hoge kosten

Gezondheid zou voor geld moeten gaan, maar uit onderzoek blijkt dat sommige mensen zorg vermijden omdat ze bang zijn voor de kosten.

Een groot deel van de huisartsen (81 procent) en apothekers (89 procent) merkt wel eens dat patiënten moeite hebben om zorg- of medicijnkosten te betalen. De helft van de huisartsen heeft zelfs al eens meegemaakt dat een patiënt 'onverantwoorde risico's' neemt door af te zien van zorg, een behandeling of medicatie.

Het is een toenemend probleem: steeds meer mensen mijden de zorg. Dat denkt 53 procent van de huisartsen en 60 procent van de apothekers te zien. 21 procent van de huisartsen spaart wel eens overgebleven medicijnen op om ze te verstrekken aan patiënten die de medicijnen niet kunnen betalen. Officieel mag dit niet.

Meer informatie
Deze resultaten komen uit een onderzoek gehouden door Omroep MAX in samenwerking met de Vereniging Praktijkhoudende Huisarten en apothekersorganisatie KNMP. De resultaten worden besproken in Het Nationaal Zorgdebat. 23 januari, 20.25 op NPO 2.

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Shutterstock