Placeholder

Veel sterfte door meeroken

Schokkend: door meeroken sterven 1 op de 100 mensen. Dit laten experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in het vakblad The Lancet weten.

Jaarlijks sterven er wereldwijd zo’n 600.000 mensen aan de gevolgen van meeroken? Waarvan 165.000 kinderen. Dit resultaat komt voort uit onderzoek waarbij de onderzoekers de statistieken van 192 landen uit 2004 bestudeerden. Recentere cijfers waren er niet.

Hartkwalen en longkanker
Volgens de WHO sterven mensen die meeroken vooral door hartkwalen. Daarna zijn astma, longkanker en andere ademhalingsproblemen de veroorzakers. Wereldwijd ademen 40 procent van de kinderen, 33 procent van de mannelijke niet-rokers en 35 procent van de vrouwelijke niet-rokers onvrijwillig de tabaksrook van anderen in. Een slechte zaak dus.

Opmerkelijk: de volwassen sterfgevallen komen voor in alle landen. Echter de kinderen die overlijden door meeroken wonen vooral in arme landen. Hoe dat komt? Deze kinderen zijn vaak al minder sterk door andere infecties en dus snel vatbaar voor andere aandoeningen.

(