Placeholder

Is lachen echt gezond?

Je hebt het vast wel eens gehoord of gelezen: lachen is gezond. Zelfs een nepglimlach zou effect hebben. Je hersenen krijgen signalen dat je lacht en dat zou een positief effect hebben, zelfs als de lach nep is. Hoe zit dat?

Het onderzoek waarna deze conclusie (deels) getrokken is, stamt uit 1988. Twee groepen mensen lazen stripverhalen uit de krant. De mensen uit één groep klemden daarbij een pen tussen hun tanden, zodat ze een neppe glimlach hadden. Zij beoordeelden de stripverhalen als grappiger.

Nadat dit onderzoek herhaald werd, bleek dat er geen bewijs is dat lachen gelukkiger maakt. Bij Nu.nl waren ze benieuwd hoe dat precies zit. Is ons al die jaren wijsgemaakt dat lachen gezond is terwijl dat niet zo is?

Een psycholoog en universitair docent geven aan dat ze van mening blijven dat lachen gezond is. En dan vooral: glimlachen met de ogen. Wat niet is bewezen, is dat er endorfine vrijkomt als je lacht. Dat dat gebeurd is enkel een vermoeden, het is niet wetenschappelijk bewezen. Toch is het ooit opgedoken als feitje en iedereen neemt het van elkaar over. Het is wel bewezen dat humor invloed heeft op pijndrempels. Verder heeft lachen een sociaal effect: als je iemand ziet lachen, ben je geneigd dit te spiegelen.

Lees ook: 6 redenen om vandaag nog te lachen

Het lijkt erop dat er nog steeds genoeg (bewezen) positieve effecten zijn aan lachen. Gezond of niet: wij blijven lachen.

Bron: Nu.nl | Beeld: Shutterstock