Placeholder

Vrees voor groei chronische Q-koorts

De gevolgen van Q-koorts blijken veel ernstiger dan gedacht. De Q-koortspoli van het Jeroen Bosch Ziekenhuis verwacht dat enkele honderden Q-koortspatiënten de chronische variant van de Q-koorts zullen ontwikkelen en vrezen voor een epidemie.

Een woordvoerster van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch heeft dit afgelopen woensdag bevestigd na berichtgeving van de NOS over de gevolgen van Q-koorts. Volgens het ziekenhuis zijn er tot nu toe ongeveer vierduizend acute Q-koortsgevallen geweest. Bij 1 tot 5 procent van het aantal patiënten groeit de ziekte uit tot een chronisch ziekte, wat in sommige gevallen levensbedreigend kan zijn.

Q-koorts-bacterie
De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komt in grote hoeveelheden vrij bij miskramen van zieke geiten en schapen en verspreidt zich door de lucht. De meeste mensen merken weinig tot niets van een besmetting. Een vijfde van de geïnfecteerden krijgt na verloop van tijd ernstige klachten zoals een longontsteking. Bij chronische Q-koorts kan de bacterie zich zelfs vastzetten in hartkleppen en aders, wat kan leiden tot dodelijke bloedingen.

Lees hier meer over Q-koorts >

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis doet samen met ziekenhuizen in Nijmegen en Utrecht onderzoek naar chronische Q-koorts. Daar is drie miljoen euro subsidie voor beschikbaar gesteld.

(