Placeholder

Vaccinatieadvies klopt niet altijd

Een reis naar een verre bestemming kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Gelukkig zijn er vaccinaties en andere voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen. Voor het advies vertrouw je waarschijnlijk op speciale vaccinatiecentra, maar dat advies is niet altijd volledig juist.

De Consumentenbond stuurde 20 'mystery shoppers' op pad om bij verschillende vaccinatiecentra advies te vragen voor een verre reis. Bij bijna alle consulten schortte er wel iets aan het advies.

Vaccinatie tegen hepatitis A moet herhaald worden
Een vrouw gaf aan dat ze naar Peru wilde. De arts zei dat ze geen vaccinatie nodig had tegen hepatitis A, omdat ze in 2010 al een vaccinatie had gehad. De vaccinatie biedt echter maar één jaar bescherming, tenzij de vaccinatie herhaald wordt.

Verkeerd advies over het zikavirus
Ook met advies over het zikavirus gingen sommige adviseurs de mist in. Vier zwangere vrouwen zouden zogenaamd naar Suriname reizen. Alle adviseurs begonnen over zika, maar in slechts twee gevallen werd de reis afgeraden. Eén van de adviseurs gaf zelfs aan niet zo wakker te liggen van het virus.

Lees meer over het onderzoek op de website van de Consumentenbond.

Heb je vaccinaties nodig? Dan loont het om prijzen te vergelijken.

Bron: Consumentenbond | Beeld: Shutterstock