Placeholder

Vraag naar online hulp stijgt

Mensen die hulp zoeken bij psychische, sociale en maatschappelijke problemen doen dit steeds vaker via internet. Dit blijkt uit cijfers van het Netwerk Online Hulp, dat bestaat uit instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, jeugdzorg, maatschappelijk werk en vrijwilligersorganisaties.

De vraag naar online hulp groeide het afgelopen jaar met ruim 40 procent, na een stijging van meer dan 50 procent het jaar daarvoor. Mensen zoeken vooral hulp via internet vanwege de anonimiteit. Mensen met psychische, sociale of maatschappelijke problemen durven niet altijd face to face hulp te zoeken, omdat ze zich schamen of bang zijn dat hun omgeving erachter komt.

Om deze mensen toch te bereiken, hebben diverse organisaties de afgelopen jaren anonieme online hulp opgezet. Dit om te voorkomen dat mensen te lang met hun problemen rondlopen.

Tevredenheid
Uit de cijfers van het afgelopen jaar blijkt dat de hulpvragers zeer tevreden zijn met de geboden hulp via chat. De gesprekken werden beoordeeld met een gemiddeld rapportcijfer van 8,1. De gesprekken gaan met name over geweld, psychische problemen, relatieproblemen, liefde en seksualiteit. Het zijn vooral vrouwen die online hulp zoeken.

(