Placeholder

Gen ontdekt dat beschermt tegen hiv

Mensen die besmet raken met hiv blijven zonder medicijnen soms jarenlang gezond. Wetenschappers van de Amerikaanse Harvard Medical School hebben nu ontdekt dat dit door kleine variaties in één eiwit zou kunnen komen.

Eén op de driehonderd mensen die met hiv besmet zijn geraakt, merkt daar praktisch niks van. Zonder hulp van medicijnen houdt hun immuunsysteem het virus onder controle en worden ze niet ziek. Tot nu toe was onduidelijk waarom. De onderzoekers, waaronder dr. Paul de Bakker die ook werkzaam is in het UMC Utrecht, hebben nu het gen ontdekt dat hiervoor verantwoordelijk is.

Het grootste deel van de langetermijnoverlevers blijkt slecht in één gen te verschillen met dat van andere hiv-positieve patiënten. De onderzoekers hopen dat de ontdekking van het gen de weg kan wijzen naar een betere behandeling van hiv.

Vaccin
Een vaccin ontwikkelen zal echter nog veel tijd kosten. Maar wanneer duidelijk wordt hoe het immuunsysteem effectief kan reageren op een hiv-infectie, kan dit zeker gebruikt worden bij de ontwikkeling van een vaccin.

In Nederland hebben ruim 8000 mensen aids en staan bijna 17.000 mensen als hiv-positief geregistreerd. Het totale aantal hiv-positieven wordt echter geschat op ruim 21.500 mensen.

(