Placeholder

Zomertijd is beter voor je

Dit weekend gaat de klok een uur achteruit, naar de welbekende wintertijd. Maar wist je dat de zomertijd eigenlijk veel beter voor je gezondheid is? De zomertijd aanhouden levert namelijk grote gezondheidswinst op, zegt de Britse milieudeskundige Mayer Hillman op de vooraanstaande site van British Medical Journal.

Sterker nog: in de zomer zou de klok nóg een uur vooruit moeten. Het zou de mogelijkheden voor mensen om buiten actief te zijn fors doen toenemen: voor volwassenen zou het om driehonderd uur extra gaan, voor kinderen zo’n tweehonderd.

Gelukkiger en gezonder
Volgens Hillman is het dus beter voor de gezondheid als de zomertijd wordt aangehouden. Mensen worden actiever, gelukkiger en gezonder als de (zomer)dagen langer zijn. Daarbij zijn mensen meer gebaat bij daglicht dan bij kunstlicht en zijn ze in het donker minder geneigd buiten activiteiten te ontplooien. Dit geldt vooral bij kinderen en ouderen.

Door de zomertijd in de winter aan te houden en in de zomer de klok nog eens een uur vooruit te zetten (dubbele zomertijd), zouden per jaar veel meer wakkere uren in het licht worden doorgebracht: een goedkope ingreep die tot meer beweging kan leiden.

(