Placeholder

‘Tipsy’-gen ontdekt

Amerikaanse wetenschappers hebben een gen ontdekt dat een alcoholverslaving kan helpen voorkomen of tegengaan.

Onderzoekers van de University of North-Carolina kwamen tot de ontdekking dat er een gen is, genaamd CYP2EI, dat ervoor zorgt dat mensen zich sneller aangeschoten voelen. Door dit effect zijn de dragers van dit gen geneigd eerder te stoppen met drinken. Zodoende hebben ze minder kans om alcoholverslaafd te raken.

Snel dronken
Voor het onderzoek nodigden de wetenschappers meer dan 400 proefpersonen uit die ten minste één alcoholist als ouder hadden. De deelnemers kregen eerst een cocktail die gelijkstond aan drie glazen sterke drank. Daarna moesten ze aangeven of ze zich slaperig of dronken voelden.

10 tot 20 procent van de onderzochte mensen bleek zich sneller dronken te voelen dan de andere deelnemers. Dit zijn de dragers van het gen (CYP2EI).

De wetenschappers willen met deze kennis een medicijn ontwikkelen dat dit speciale gen bij mensen activeert. Wanneer mensen gevoeliger worden voor alcohol, kan het ze helpen om minder te drinken. Het gen zorgt er bovendien voor dat de alcohol sneller afgebroken wordt, waardoor het ook kan helpen bij het sneller ontnuchteren.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Trouwens: Wist je dat mannen twee keer meer risico lopen dan vrouwen op een alcoholverslaving? Hun hersenen ervaren bij een glas bier of wijn namelijk meer plezier dan het vrouwelijke brein.

(