Placeholder

Avocadopitten: wel of niet eten?

De laatste tijd heb je het misschien vaker op internet voorbij zien komen: de avocadopit is ook eetbaar. Maar is het een goed idee om de pit op te eten? Voedingsdeskundige Anita Mulderij vertelt er meer over.

Anita Mulderij: 'Naast het heerlijke smeuïge groen dat we maar al te graag door onze salades gooien en op een toast pletten, staat de pit van de avocado de laatste tijd steeds meer in de spotlights. De pit zou ook vol voedingsstoffen zitten – sterker nog, de pit zou er meer bevatten dan de groene vrucht zelf. Je kunt de pitten drogen, in stukjes snijden en vervolgens malen tot een poederachtige substantie. Ideaal om je smoothie of baksel die extra gezonde boost te geven! Maar is dat wel zo? Avocadopitten eten – waarom wel of waarom niet?

Avocado versus avocadopitten
De voordelen van het eten van avocado's voor de gezondheid zijn algemeen bekend. Avocado's zitten tjokvol gezonde vetten, mineralen, antioxidanten, vitaminen en vezels. De pit zou volgens vele artikelen op het internet dus nóg gezonder zijn. Toch moet je voorzichtig zijn met deze aanname. Er is inmiddels wel wat meer onderzoek gedaan naar de voedingsstoffen die in de pit verborgen zitten. Maar of het onze gezondheid ook kan schaden, daar is nog te weinig over bekend.

Voedingswaarde van de pit?
Duidelijk is dus dat er niet zomaar van alles geroepen kan worden over deze ronde, bruine pitten. Er is nog veel te weinig onderzoek naar gedaan om te zeggen dat het echt goed voor je gezondheid is om deze te eten. Er is wel onderzocht welke voedingswaarden de pit heeft, maar dit klopt niet helemaal. Het gaat in deze onderzoeken namelijk niet zozeer om de pit, maar om de pit extracten. Daar zit natuurlijk nog een verschil in.

Niet voor consumptie?
Naast dat er nog weinig onderzoek is gedaan, wordt er ook geroepen dat de avocadopit elementen bevat die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie. Je kunt als mens nu eenmaal niet alles eten, ook al is het nog zo natuurlijk of plantaardig. Vroeger hadden we immers ook geen machines om de pitten mee te vermalen, dus aten we enkel de vrucht. De voorlopige conclusie die je daaruit wijselijk kunt trekken, is de volgende: laat die pitten voor nu nog maar even liggen. Concentreer je in plaats daarvan op het heerlijk zachte vruchtvlees!'

Dit artikel is een bijdrage van Anita van JasperAlblas.nl. Lees ook haar artikel: Eet jij meer als je stress hebt?

Beeld: Shutterstock