Placeholder

3 vragen over NIPT

Moet de NIPT-test voor alle zwangere vrouwen beschikbaar worden? Waarom is er ophef over?

1. Wat is NIPT?
NIPT staat voor Niet-Invasieve Prenatale Test. Voor de test wordt er bloed afgenomen, daarmee kan het DNA van de ongeboren baby geanalyseerd worden. Er kan uit opgemaakt worden of het ongeboren kind downsyndroom heeft of het syndroom van Edwards of Patau. De test is niet altijd volledig betrouwbaar. In tegenstelling tot een vruchtwaterpunctie of een vlokkentest geeft NIPT geen verhoogd risico.

2. Dat is goed nieuws, toch? Vanwaar alle ophef?
Als de NIPT-test voor iedereen beschikbaar wordt, worden steeds meer mensen voor de keuze gezet om te kiezen of ze een kind met downsyndroom zouden willen houden. In IJsland en Denemarken worden bijvoorbeeld bijna geen kinderen met Down meer geboren sinds ze een screening hebben ingevoerd. Niet iedereen is het daarmee eens.

3. Voor wie is de test op dit moment?
Alleen vrouwen met een verhoogd risico komen op dit moment in aanmerking voor een NIPT-test. Sommige vrouwen die graag een test willen, wijken uit naar België, waar de test al wel beschikbaar is. Dinsdag gaf minister Edith Schippers aan dat ze de beslissing over de NIPT-test niet zomaar kan nemen.

De Rijksoverheid heeft een brochure gemaakt over de screening op downsyndroom.

Bron: Rijksoverheid, RTL Nieuws