×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Dagboek van een voetoperatie

Dagboek van een voetoperatie
21.07.2009 - Redactie

‘De lelijke knobbel is weg. Ik kan wel huilen van dankbaarheid’


In het augustusnummer van Santé (tot 11 augustus in de winkel), staat het verhaal van Wenneke. Zij hield een dagboek bij van haar voetoperatie in Spanje. Op 27 april liet ze in Clinica San Román, een kliniek waar al dertig jaar uitsluitend voetoperaties worden gedaan, haar knobbelteen verwijderen.

Hier lees je het vervolg op haar dagboek, vanaf het moment dat ze weer thuis is.


Donderdag 7 mei
Mank lopen in Amsterdam is best lastig. Ik geneer me een beetje voor die rare Chinese klittenbandschoen, waarmee ik mijn geopereerde voet moet beschermen. Ik mag voorlopig niet fietsen, maar op de bakfiets waarmee ik voorheen de kinderen vervoerde, durf ik het wel aan. Die kan niet omvallen en er moeten toch boodschappen worden gedaan. In de Albert Heijn kijken de mensen me een beetje meewarig aan, terwijl ik met platte voet langs de schappen strompel.

Tot overmaat van ramp breekt het sleuteltje van het slot van de bakfiets af. Met de boodschappen aan boord duw ik de fiets naar huis alsof het een rollator is. Die avond interview ik voor mijn werk de Chinese pianoster Lang Lang. Uit ijdelheid steek ik mijn goede voet in een mooie laars met platte hakken. Als hij mijn operatieschoen ziet, zegt hij ‘Made in China’. We moeten lachen, maar ik heb me weleens deftiger gevoeld in het Concertgebouw.


Vrijdag 8 mei
Ik word wakker met een beurs gevoel. Mijn zere voet lijkt door het verband heen een klein beetje opgezwollen, en een van de geopereerde middentenen lijkt enigszins uit koers geraakt. Ik voel me schuldig, blijkbaar heb ik de dag ervoor toch te veel gedaan. Enigszins in paniek maak ik een paar foto’s van mijn voet, en mail die naar de Clinica San Román.

Al snel komt er een geruststellend antwoord: ik kan die teen wel een beetje bijsturen met het speciale verband dat ze me hebben meegegeven. En als het verband er over drie weken af mag, komt het allemaal vanzelf goed. Ik ben opgelucht, maar neem me wel voor het wat rustiger aan te doen. Niet te veel belasten en regelmatig met mijn zere voet omhoog. Dat heeft onmiddellijk een gunstig effect. Mijn voet wordt weer dun, de pijn verdwijnt.


Zaterdag 9 mei tot zaterdag 30 mei
Het leven gaat zijn gangetje. Stukken schrijven gaat prima met zo’n gehavende voet. De dwarsligger onder mijn kleine tenen is weer teruggezakt naar de juiste stand, en voor zover ik bij vlagen nog wat pijn heb, wordt die dagelijks minder. Ik raak zo gewend aan mijn tijdelijke handicap, dat het net is alsof ik er altijd al zo heb bijgelopen.

Maar op de avond voor Pinksteren heb ik het ineens helemaal gehad met dat vieze verband om mijn voet. Het begint te jeuken en het stinkt. Ik realiseer me dat het al drie weken geleden is dat ik uit Alicante terugvloog, en besluit nu meteen naar de eerste hulp van het OLVG te gaan om het verband er te laten afknippen. Maar dat weigeren ze daar, omdat ik in Spanje ben geopereerd en daar mogelijk besmet ben geraakt met bacteriën waar ze hier niet op zitten te wachten. Protocol is protocol. Dan doe ik het maar zelf.

Ik ga weer naar huis en pak een schaar. Na enige aarzeling knip ik volgens de aanwijzingen van de dokters in Clinica San Román het verband van mijn voeten. Er komt een schilferig voetje tevoorschijn, dat snakt naar een lauw voetenbad met lavendelschuim. Pas als ik mijn voet weer heb afgedroogd, durf ik echt te kijken. Het resultaat is verbluffend: mijn nieuwe voet is in een exacte kopie van mijn gezonde voet getransformeerd. Die lelijke knobbel is weg en alle tenen staan keurig in het gelid. Ik kan wel huilen van dankbaarheid.


Zondag 31 mei tot dinsdag 16 juni
Voor de zekerheid loop ik nog even door op de Chinese klittenbandschoen. Ik bescherm de plek waar de knobbel zat met gaasjes met helende zalf, waardoor de wondkorstjes op de incisies razendsnel genezen. Ik laat een röntgenfoto maken in het OLVG en stuur die op naar de Clinica San Román.

Er zit per dag meer beweging in mijn voet en al gauw kan ik thuis weer op blote voeten lopen. Ik koop teenslippers van extreem zacht leer, waarop ik steeds beter uit de voeten kan.


Woensdag 17 juni
Vandaag krijg ik een mailtje van Clinica San Román dat de röntgenfoto helemaal in orde is! Ik ben gelukkig. In zes weken heb ik een nieuwe voet gekregen, en nu al kan ik er weer bijna alles mee doen. Ik loop, fiets en zwem. De littekentjes zijn niet meer te zien.

Ook al zwelt mijn voet soms nog een klein beetje op, van een beurs gevoel is allang geen sprake meer. Het is een wonder. Over twee maanden mag ik van de dokters alweer op hoge hakken lopen. Daarvoor ga ik de mooiste pumps ever aanschaffen.


Dit artikel stond oorspronkelijk op onze oude website. Bij de overgang van de nieuwe website zijn de reacties bij artikelen niet meegenomen. Omdat er onder dit artikel veel nuttige reacties stonden, kun je de meest recente reacties terug lezen.

Nieuwe reacties kunnen hieronder geplaatst worden.

Wat vind je ervan?

Reacties

Plassen over een kwallenbeet

29.06.2018 - Lees dit artikel even voordat je over je heen laat plassen (of over iemand heen plast). Lees verder

Roken schadelijker dan gedacht

14.06.2018 - Roken is schadelijker dan de verpakkingen van sigaretten beweren. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Lees verder

Hoe slecht is schermgebruik voor de ogen van kinderen?

07.06.2018 - Uit onderzoek blijkt dat het niet goed is voor kinderogen om veel naar het scherm van een smartphone of tablet te kijken. 25 procent van de dertienjarigen is bijziend. Hoe komt dat? En hoe zit dat bij onze eigen ogen? Lees verder

Verzacht de jeuk van een muggenbeet met een pleister

19.05.2018 - Als een muggenbult eenmaal jeukt, is het lastig om eraf te blijven. Vooral voor kinderen kan het lastig zijn om niet te krabben. De pleisters van Moskinto zijn een handige oplossing voor kinderen (vanaf drie jaar) of jezelf. Lees verder

Hoelang sta jij in de keuken?

30.04.2018 - Gemiddeld besteden we in Nederland 28 minuten in de keuken. Lees verder

Hooikoorts of verkouden?

23.04.2018 - Het griepseizoen gaat naadloos over in het hooikoortsseizoen. Hoe weet je of je verkouden of allergisch bent? Lees verder

Hoeveel calorieën verbrand je in je slaap?

06.04.2018 - Onze favoriete manier om calorieën te verbranden. Lees verder

Komt er een explosieve stijging van de zorgpremie in 2019?

27.03.2018 - De grote heisa rondom zorgpremies begint meestal aan het eind van het jaar, maar na een jaarverslag van CZ begon er gisteren al veel berichtgeving over zorgverzekeringen. Lees verder

« Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 137 |
Mis niets
Daghoroscoop
Kreeft

De sleur van alle dag trekt jou en je omgeving vandaag mee naar beneden. Kop…

» Naar de daghoroscopen