Placeholder

5 vragen over het zika-virus

In Latijns-Amerika neemt de paniek toe; het zika-virus breidt zich uit. En dat brengt risico’s mee, vooral voor zwangere vrouwen.

1. Wat is het zika-virus?
Het zika-virus is een virus dat wordt overgebracht door de aedes aegypti mug. Het virus kwam in mei vorig jaar voor het eerst voor in Brazilië, maar inmiddels is het virus aangetroffen in twintig andere landen. De symptomen van de ziekte zijn koorts, gewrichtspijn en uitslag. De symptomen lijken op de symptomen van dengue en chikungunya. Het verschil is dat het zika-virus voor zwangere vrouwen wel gevaarlijk is.

2. Waarom is het zika-virus gevaarlijk voor zwangere vrouwen?
Het lijkt erop dat het virus leidt tot een hersenaandoening bij baby's. Er zijn vorig jaar in Brazilië opvallend veel baby's geboren met een te kleine schedel en onderontwikkelde hersenen. Mogelijk is het een gevolg van het zika-virus. In onder andere Brazilië en Colombia wordt het vrouwen zelfs afgeraden om nu zwanger te worden.

3. Zijn er nog andere gevolgen?
Artsen hebben ook een toename van het Guillain-Barré syndroom gesignaleerd. Het is een syndroom dat de spieren verslapt. In ernstige gevallen raken patiënten verlamd of kunnen ze niet meer ademen. De meeste patiënten herstellen met de juiste zorg volledig. Toeval, of niet? Er is nog geen bewijs.

4. Kan ik naar landen reizen waar het zika-virus voorkomt?
Ben je zwanger en is het niet noodzakelijk om naar een bestemming waar het zika-virus heerst te reizen? Stel je reis dan uit.

5. Waar komt het zika-virus voor?
De lijst met landen waar het virus voorkomt, kun je vinden op de website van het European Centre for Disease Prevention and Control.

Beeld: Shutterstock