Antibiotica

Waarom je moet oppassen met antibiotica

Antibioticaresistentie is een probleem dat steeds groter wordt. Als antibiotica niet meer werken, kan zelfs iets onschuldigs als een blaasontsteking slecht aflopen. Lees hier wat je zelf kunt doen.

In Europa sterven er jaarlijks naar schatting 25.000 mensen door antibioticaresistentie. Bacteriën kunnen resistent worden door te veel of verkeerd gebruik van antibiotica, maar resistente bacteriën verspreiden zich ook via contact met andere mensen, dieren en besmet voedsel. De overheid neemt daarom maatregelen in de zorg, veehouderij, voedselproductie en bij ontwikkelingen van nieuwe behandelmethode. Ook internationaal wordt er actie ondernomen.

Wat kun je zelf doen tegen antibioticaresistentie?

  • Als publiekscampagne, die al zes jaar loopt, is de website daarwordtiedereenbetervan.nl opgezet. Er worden tips gegeven om zelf goed om te gaan met antibiotica.
  • Gebruik alleen antibiotica als dat volgens je arts noodzakelijk is. Overleg dus altijd eerst met een arts, ook als je in het buitenland bent.
  • Neem dagelijks de voorgeschreven hoeveelheid in en doe dat op het juiste tijdstip. Sla geen inname over.
  • Stop nooit op eigen initiatief met een antibioticumkuur. Eerder stoppen is soms mogelijk, maar overleg daarover altijd met je arts.
  • Gebruik geen restjes antibiotica of antibiotica van anderen. Bij elke infectie moet een arts beoordelen of een antibioticumkuur nodig is, welk antibioticum geschikt is en hoe lang de kuur moet duren.
  • Was altijd je handen na het bezoek aan het toilet, voor het bereiden van voedsel en voor het eten en na contact met een (huis)dier.

Bron: Rijksoverheid, daarwordtiedereenbetervan.nl, beeld: GettyImages

Tip van de redactie

Trolley set met slot
TravelZ Big Bars Kofferset – Trolleyset 3-delig met TSA-slot
BESTEL HIER