Placeholder

Vruchtbaarheidsproblemen door uitstel eerste kind

Steeds vaker zoeken koppels medische hulp omdat zij geen kinderen kunnen krijgen. Dit heeft grote gevolgen voor de kosten van de gezondheidszorg, zo blijkt uit onderzoek van ivf-arts Aisha de Graaff van het Maastricht UMC+.

De Graaff kon een duidelijke relatie aantonen tussen de toename van leeftijd bij geboorte van het eerste kind in de algemene bevolking en de toename in leeftijd bij vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen. Voor elk jaar dat de gemiddelde leeftijd bij geboorte van het eerste kind in de algemene bevolking toenam, nam de gemiddelde leeftijd bij de vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen in eenzelfde mate toe (1,1 jaar).

Kritische grens
Het percentage vrouwen met een leeftijd boven de kritische grens van 35 jaar bij hun eerste bezoek aan de kliniek liet een grote stijging zien: van 8 procent in 1985 naar 31 procent in 2008.

Indien men de leeftijd van 25 jaar als standaard neemt, dan is de kans dat een stelletje medische hulp nodig heeft bij hun poging om zwanger te worden 1,5 keer verhoogd bij 30 jaar, 2,5 keer verhoogd bij 35 jaar en maar liefst 6,5 keer verhoogd bij 40 jaar.

De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Fertility and Sterility.

(