×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Minder diabetes door groene bladgroenten

Minder diabetes door groene bladgroenten
26.08.2010 - Redactie

Eet je dagelijks groene (blad)groenten zoals broccoli en spruitjes? Dan heb je maar liefst 14 procent minder kans op diabetes type 2.


Britse experts van de Universiteit van Leicester vertellen aan het vakblad The Britsh Medical Journal dat de kans op suikerziekte kan worden verminderd door het eten van veel koolsoorten. Fruit en andere groenten zouden geen invloed hebben op diabetes type 2.

Groene bladgroenten
Waarom groenten als spinazie en spruitjes zo goed zijn? Groene bladgroenten zijn rijk aan antioxidanten als bètacaroteen en vitamine C. Bovendien bevatten ze veel magnesium. Dat ze zo gezond zijn toonden eerdere studies ook al aan, maar niet eerder werd er een rechtstreeks verband tussen het eten van groene bladgroenten en het voorkomen van diabetes type 2 gelegd.

Wel een kanttekening: de wetenschappers waarschuwen er voor om niet te vroeg te concluderen dat het eten van groente en fruit niet veel doen als het gaat om diabetes type 2. Er is dan ook nog meer onderzoek nodig om het exacte verband te ontrafelen.

Wat wel zeker is: het eten van groente en fruit reduceert de kans op hart- en vaatziekten en mogelijk op kanker. Wetenschappers van de Universiteit van Leicester vinden dan ook dat eetadviezen net zo goed kunnen worden voorgeschreven door artsen als het voorschrijven van een pilletje.

Het onderzoek
De diabetesexperts deden onderzoek naar zes studies uit de Verenigde Staten, China en Finland waaraan in totaal ruim 223.000 mannen en vrouwen tussen 30 en 74 jaar hebben meegedaan.

Doormiddel van vragenlijsten werd eerst vastgesteld wat mensen hadden gegeten over een periode van gemiddeld dertien jaar. Dit werd daarna weer gerelateerd aan chronische ziekten die de deelnemers later kregen.


(
Bron: hartpatienten.nl)
Wat vind je ervan?

Reacties

Calorieën verbranden als je ziek bent

06.01.2019 - Misschien heb je gemerkt dat je snel kilo's kwijtraakt als je grieperig bent. Dat kan komen doordat je minder eet, maar verbrand je door de koorts ook extra calorieën? Lees verder

Waarom worden panty's altijd zo stoffig?

26.11.2018 - Het pantyseizoen is aangebroken. Het valt op dat panty's zo snel stoffig worden, maar dat is dus niet alleen stof… Lees verder

Pilschaarste

21.11.2018 - Al een paar maanden is er een tekort aan de meest gebruikte anticonceptiepil. Lees verder

Suiker Challenge

19.11.2018 - Gemiddeld krijgen we iedere dag anderhalf tot twee keer meer suiker binnen dan goed voor ons is. Vanaf vandaag kun je samen met het Diabetes Fonds de challenge aangaan om een week lang te eten zonder toegevoegde suikers. Lees verder

kiwi

15.10.2018 - Volgens het RIVM eet slechts 15 procent van de volwassenen genoeg groenten en fruit. Met het Happiness Fuel Station wil Zespri daar verandering in brengen. Lees verder

Omgevingsgeluid

10.10.2018 - Geldt dat voor jouw huis ook? Je kunt het controleren. Lees verder

Waar hangt een AED?

08.10.2018 - Volgens onderzoek van de Hartstichting weet 34 procent van de Nederlanders niet waar de dichtstbijzijnde defibrillator hangt. Lees verder

Brandwond bij kind

20.09.2018 - Op de eerste hulp komen soms kinderen waarbij de brandwondenzorg thuis niet helemaal goed is gegaan. Lees verder

« Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 138 |
Mis niets
Daghoroscoop
Steenbok

Jij hebt een doel voor ogen dat niet gemakkelijk te bereiken is. Maar je weet…

» Naar de daghoroscopen