Placeholder

Extra pondjes beschermen tegen oogziekte

Denk je aan overgewicht, dan denk je aan ongezond. Toch schijnt het ook ergens goed voor te zijn. Onderzoekers van Harvard University ontdekten dat de extra pondjes sommige vrouwen beschermt tegen een vorm van de oogziekte glaucoom.

Glaucoom
Glaucoom is een ziekte die de oogzenuw aantast. Meestal komt dit door een te hoge oogdruk en kun je het verlagen met oogdruppels. Bij mensen met een normaledrukglaucoom haalt deze behandeling echter niets uit. Gevaarlijk dus. Maar nu schijnt er een oplossing te zijn.

De wetenschappers van de Amerikaanse universiteit Harvard deden namelijk onderzoek naar de primaire openkamerhoekglaucoom (POAG). Dit is de meest voorkomende vorm van de oogaandoening glaucoom. Ze ontdekten dat vrouwen met overgewicht beschermd bleken te zijn tegen normaledrukglaucoom.

Voor het onderzoek werd een databestand van 78.777 vrouwen en 41.352 mannen gescreend, allemaal blank en Europees. Bij mannen werd er geen link gelegd tussen gewicht en glaucoom, maar bij vrouwen betekende elke extra punt op de body mass index (BMI) zes procent minder kans op normaledrukglaucoom.

Hormonale signalen
Hoe dit kan? Mogelijk geeft het vetweefsel hormonale signalen af aan het netvlies die helpen schade aan de oogzenuw te voorkomen. Gunstig bijverschijnsel van wat extra pondjes dus. Wel willen de onderzoekers benadrukken dat deze bevindingen niet aangegrepen moeten worden om flink te gaan schransen. Overgewicht doet volgens hen nog altijd meer kwaad dan goed voor iemands gezondheid.

Meer weten? De resultaten verschijnen in het augustusnummer van Ophthalmology.

(