Placeholder

Borstkankercijfer Nederland hoog

Schokkend: in Nederland komt borstkanker ruim vier meer dan in Oost-Afrika.

Volgens de meest recente statistieken werd in 2008 bij 96,8 per 100.000 vrouwen in Nederland de diagnose borstkanker gesteld, tegenover slechts 19,3 per 100.000 vrouwen in Oost-Afrikaanse landen zoals Kenia en Tanzania.

Deze opvallende cijfers maakt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vandaag bekend. Dr. Rachel Thompson, van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: ‘Het veel lagere borstkankercijfer van Oost-Afrika in relatie tot Nederland vormt een reële zorg. Temeer omdat deze constatering niet alleen van toepassing is op Oost-Afrika. Het cijfer in Nederland (96,8) is bijvoorbeeld het dubbele van Zuid-Amerika (44,3) en ruim drie keer zo hoog als in Oost-Azië (25,3). Het hoogste borstkankercijfer ter wereld behoort toe aan België met 109,4.’

Waardoor het verschil zo groot is? Nederland is o.a. beter in het diagnosticeren en registreren van gevallen van borstkanker. Maar ook voeding en leefstijl spelen een belangrijke rol bij het wel of niet ontwikkelen van borstkanker.

Gezondere levensstijl
Wetenschappers stellen dat in landen met hoge inkomens ongeveer vier van de tien gevallen van borstkanker voorkomen kunnen worden door een gezond gewicht, lagere alcoholconsumptie en meer lichaamsbeweging. Wat ook helpt: borstvoeding. Na velen onderzoeken blijkt dat dit de kans op borstkanker aanzienlijk vermindert.

Waarom in Oost-Afrika de cijfers een stuk lager liggen dan in Nederland? De vrouwen daar drinken minder alcohol dan vrouwen in Nederland. Daarnaast kent Oost-Afrika minder gevallen van overgewicht en wordt er meer en langer borstvoeding gegeven.

Het is dus mogelijk om keuzes te maken die de kans op borstkanker verlagen. Denk daarbij aan minder alcohol drinken, genoeg lichaamsbeweging en een gezond gewicht. Alle beetjes helpen.

Wel benadrukt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds dat een gezonde leefstijl geen garantie biedt. Circa 4 tot 9 procent van alle vrouwen met borstkanker heeft deze ziekte gekregen door erfelijke aanleg.

Meer weten? www.wereldkankeronderzoekfonds.nl.