Placeholder

Smaak verandert in het vliegtuig

Tja, de maaltijden in het vliegtuig staan niet bekend als culinaire hoogstandjes. Toch moeten we volgens Duitse onderzoekers van onderzoeksinstituut Fraunhofer niet al te kritisch zijn. Zij ontdekten namelijk dat onze smaak sterk achteruit gaat als we eenmaal vliegen.

Weinig smaak
Hoog in het luchtruim proeven we nog maar 20 tot 30 procent van zoute smaken. De zoete smaken zijn 15 à 20 procent minder krachtig en ook kruiden verliezen sterk hun smaak. Wat wel goed blijven proeven zijn zure en bittere smaken. Vandaar dat die vliegtuigmaaltijden niet echt een pretje zijn.

Waarom we in het vliegtuig zo slecht proeven? In de droge lucht van het vliegtuig ruik je veel minder. En reuk bepaalt voor maar liefst 80 procent onze smaak. De onderzoekers uit Duitsland kwamen tot deze conclusie nadat ze 100 proefpersonen in een vliegtuigsimulator verschillende smaken lieten proeven. Zij proefden in het vliegtuig aanzienlijk minder van de maaltijd dan wanneer ze op land een vliegtuigmaal zouden eten.

Het onderzoek werd gedaan in samenwerking met luchtvaartcateraar LSG Sky Chefs van Lufthansa. Zij zijn nu druk bezig om hun recepten te herzien en aan te passen op de resultaten. Simpelweg alles sterker maken werkt niet, omdat sommige smaken wel behouden blijven en andere niet. Dat wordt dus nog een hele klus.

(