Placeholder

Depressie en angst ongezond voor het hart

Lijd je aan een depressie of heb je last van angsten? Dat kan een erg slechte invloed hebben op je hart en bloedvaten.

Onderzoekster Adrie Seldenrijk van VU Medisch Centrum ontdekte samen met de Hartstichting dat mensen met een depressie of angststoornis bijna drie keer vaker last van slagaderverkalking hebben dan mensen zonder zo’n stoornis. Leeftijd en andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals een hoge bloeddruk, spelen hierbij geen rol.

Slagaderverkalking
Slagaderverkalking veroorzaakt hart- en vaatproblemen als een hartinfarct en een beroerte. Een gevaarlijke aandoening, maar waardoor wordt het voornamelijk veroorzaakt? Seldenrijk deed hier onderzoek naar; 2.115 personen met een depressie- of angststoornis en 602 personen zonder problemen werden ondervraagd en aan allerlei test onderworpen. Deze testpersonen, mannen en vrouwen van 18 tot 65 jaar, zijn geen hart- of vaatpatiënt.

De onderzoekers hielden de bloeddruk in de enkel en de arm (ook wel de enkel-arm-index genoemd) in de gaten en konden zo vaststellen of de personen last hadden van slagaderverkalking. Bij de personen met een depressie of angststoornis bleek dit veel vaker het geval te zijn dan bij de ‘gezonde’ personen. Gevaarlijk, want wanneer je zo’n stoornis hebt is de kans op een hartinfarct of beroerte aanzienlijk groter.

Meer weten?
In augustus verschijnen de resultaten in het vaktijdschrift Journal of Psychosomatic Research. Het onderzoek maakt deel uit van de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst (NESDA) en is uitgevoerd in samenwerking met GGZ in Geest.