Placeholder

Hoe schoon is jouw vaatdoek?

De meeste mensen zijn zich ervan bewust dat de vaatdoek het meest onhygiënische keukenitem is, maar doen we ook iets met die kennis?

Bron van bacteriën
Vorig jaar kwam het Ministerie van Volksgezondheid met een campagne over de gevaren van schimmels en bacteriën in de keuken. Je kunt er zelfs ziek door worden. Het vaatdoekje is in de meeste keukens de grootste bron daarvan. Bedenk maar eens wat je schoonmaakt met je vaatdoek: het aanrecht, het fornuis, de eettafels en stoelen en misschien zelfs de koelkast en de oven.

Iedere dag een schone vaatdoek
Je zou je vaatdoek daarom iedere dag in de was moeten doen. Doe jij dat niet? Dan hoor je bij de 60 procent van de Nederlanders die de vaatdoek niet dagelijks vervangt. Eenvijfde vervangt de vaatdoek maar één keer per week.

Hete was
Je vaatdoeken kun je het best zo heet mogelijk wassen, het Ministerie van Volksgezondheid raadt wassen op 90 graden aan. Ondanks dat veel mensen daarvan op de hoogte zijn, wast de helft van de mensen vaatdoeken slechts op 60 graden, 18 procent zet de wasmachine op 40 graden en 4 procent op 30 graden.

 

Bron onderzoek: Plenty | Beeld: Shutterstock