Placeholder

Ouders vergeten zorgpolis voor baby

Vergeten je pasgeboren baby aan te melden bij de zorgverzekeraar? Dat kan een duur foutje worden. Je loopt daardoor namelijk het risico dat je zelf hoge doktersrekeningen moet afrekenen.

Hoe werkt het? Ouders moeten hun baby binnen vier maanden na de geboorte aanmelden bij een verzekeraar. Daarna kunnen ze hun kind altijd nog aanmelden, maar niet met terugwerkende kracht. Je kunt dan dus geen aanspraak maken op de zorgverzekeraar wanneer er vóór die tijd iets met je kind is gebeurd.

Stichting De Ombudsman heeft, na een oproep, het afgelopen half jaar meldingen van tien gezinnen gekregen die met rekeningen werden geconfronteerd. Vooral als een kind in een ziekenhuis wordt opgenomen, lopen de rekeningen hoog op. Zo werden er al meldingen gedaan van bedragen tussen de € 1.700 en € 20.000. Een flink bedrag dus, die je gemakkelijk kunt voorkomen.

Om het ons wat gemakkelijker te maken, heeft stichting De Ombudsman een wetsvoorstel voor wetswijziging bij de kamer ingediend. Het voorstel houdt in dat bij de aangifte van geboorte bij de burgerlijke stand direct de verzekeraar wordt geïnformeerd. De Ombudsman heeft verzekeringsmaatschappijen gevraagd totdat de wet erdoor is zelf ouders actief te informeren over de risico’s van het te laat aanmelden van hun baby.

(