Placeholder

Advies arts blijft belangrijkst

Handig dat internet om medische informatie op te zoeken, maar toch hechten de meesten mensen meer waarde aan het oordeel van hun eigen arts of apotheker.

Communicatie-adviesbureau Porter Novelli en De Vos & Jansen Healthcare kwam tot deze conclusie na onderzoek onder ruim 600 Nederlanders. Driekwart van de medische informatie die online wordt opgezocht wordt gezien als aanvullende informatie. Voor belangrijke vragen gaan ze toch eerst even bij hun arts langs.

Gemakkelijk & snel
Veel Nederlanders (80 procent) zoekt online naar medische informatie. Zo bezocht men de afgelopen twaalf maanden gemiddeld negen keer online naar medische informatie. Vrouwen vaker dan mannen. De ondervraagden speuren dan vooral naar informatie over specifieke klachten of aandoeningen (64 procent), algemene informatie over gezondheid (13 procent) en informatie over medicijnen (12 procent).

Vooral vanwege het gemak is medische info op het net zo populair. Je kunt het doen waar en wanneer je maar wilt.Daarnaast gebruikt bijna de helft informatie op het web alleen ter voorbereiding op een bezoek aan de huisarts.

Betrouwbaarheid
De grootste groep (35 procent) van de onderzochten vindt informatie die afkomstig is van medisch personeel het meest betrouwbaar. Daarnaast is bronvermelding voor ruim een kwart erg belangrijk en medische ervaringen van anderen zijn voor 1 op de 4 Nederlanders geloofwaardig en waardevol.

Tegelijkertijd hechten 7 op de 10 Nederlanders meer waarde aan het advies van de huisarts over medicijnen dan aan de ervaringen die daarover op internet te vinden zijn.