Placeholder

Zit langer, leef korter

Zit je minstens zes uur per dag? Volgens onderzoeker Alpa Patel heb je dan een grotere kans op een kort leven. Mensen die minder dan drie uur per dag zitten leven langer.

Voor wie denkt dat dit een overhaaste conclusie is: niets is minder waar. Alpa Patel en zijn team onderzoekers deden maar liefst een studie van veertien jaar naar dit onderwerp. Reden genoeg voor de American Journal of Epidemiology om de resultaten te publiceren.

Het onderzoek
Hoe het onderzoeksteam te werk ging? Ze bestudeerden de gegevens van 53.440 Amerikaanse mannen en 69.776 vrouwen, die aan het begin van de studie tussen de 50 en 74 jaar oud waren.

Tijdens het onderzoek werd o.a. gevraagd hoeveel ze het afgelopen jaar op een gemiddelde dag bewogen en hoeveel tijd ze zittend doorbrachten. Wat ook werd meegerekend is of de vrijwilligers rookten, hoe zwaar ze wogen en hoe lang ze waren. Geen half werk dus.

De resultaten
Na de proefpersonen veertien jaar te hebben gevolgd kon het team eindelijk de resultaten gaan verwerken. En wat bleek: mensen die minstens zes uur per dag zittend doorbrengen (ook al sporten ze bijvoorbeeld ’s avonds nog) sterven eerder dan mensen die minder dan drie uur per dag zitten. Dat wordt dus gedurende de dag sowieso flink wat actiever worden voor de gemiddelde werknemer.

Mensen die veel zitten en ook nog eens weinig bewegen lopen nóg een hoger risico om eerder te sterven. Zitten blijkt namelijk de kans op kanker te vergroten en ook de kans op een hartaandoening stijgt sterk. Het moge duidelijk zijn dat, wanneer je ook nog eens rookt en overgewicht hebt, je nog een hoger risico loopt om eerder dood te gaan.

Om er nog een schepje bovenop te doen: het effect is volgens de onderzoekers groter voor vrouwen dan voor mannen.

(