Placeholder

Metabool syndroom bij kinderen te voorspellen

Of kinderen later last gaan krijgen van overgewicht, hartfalen, diabetes is al te voorspellen op 9-jarige leeftijd. De resultaten van het onderzoek werden vandaag gepresenteerd op het International Congress on Obesity.

Voor het onderzoek werden meer dan 100 gezonde kinderen tussen de 7 en 9 jaar onderzocht. Hieruit bleek dat er al op jonge leeftijd voorspellers van het metabool syndroom te vinden zijn, zoals: vet in de lever, buikvet en vetverbranding.

Dit is voor het eerst dat onderzoekers hebben aangetoond dat het metabool syndroom kan worden voorspeld bij kinderen die nog niet eens in de puberteit zijn.

Het metabool syndroom ontwikkelt zich al in de kindertijd en leidt op latere leeftijd tot een hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol en bloedsuikerwaardes en obesitas. Deze geven op hun beurt weer een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Voorkomen?
De meeste van deze risicofactoren zijn echter niet te veranderen. Maar de doktoren hopen dat er wel vroege interventies kunnen worden ontwikkeld om het zwangerschapsgewicht, geboortegewicht en de mate van fysieke activiteit positief te beïnvloeden en zo de kans op het metabool syndroom te verkleinen.

(