Placeholder

Honderden kinderen komen verwaarloosd op school

Kapotte kleding, geen ontbijt en ongepoetste tanden. Leerkrachten op basisscholen zien te vaak kinderen op school die verwaarloosd worden, maar actie ondernemen is voor leerkrachten niet altijd makkelijk.

De cijfers
RTL Nieuws deed onderzoek naar verwaarlozing. 160 scholen reageerden op het onderzoek en meldden in totaal 1.100 gevallen van kinderen die van huis uit niet de primaire levensbehoeften krijgen. In bijna iedere klas zit een verwaarloosde leerling. De oorzaken zijn vaak armoede, alcoholproblemen of psychische problemen bij de ouders.

Melden is moeilijk
Volgens meldcode kindermishandeling moeten scholen dit soort gevallen melden bij Samen Veilig. Dat wordt te vaak niet gedaan. Slechts 5 procent van de meldingen komt van scholen, terwijl zij kinderen vaker en langer zien dan bijvoorbeeld de politie, terwijl 30 procent van de gevallen bij Samen Veilig door de politie wordt gemeld.

Melden blijft moeilijk
Leerkrachten vinden het moeilijk om meldingen door te geven. Dat komt doordat het een gevoelig onderwerp blijft. Het is moeilijk om het aan te kaarten bij de ouders van de kinderen en officieel melding doen is nog een grotere stap.

Melden helpt niet altijd
Een andere school zegt wel melding te maken, maar veel meldingen leiden niet tot actie: kinderen blijken toch buiten de regeling te vallen bijvoorbeeld. Jeugdzorg begrijpt de klacht, maar geeft aan dat er sinds 1 januari veel verbeterd is.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Shutterstock