Placeholder

Als je schrijft, onthoud je informatie beter

Typen gaat sneller dan schrijven. maar aantekeningen maken met pen en papier zorgt ervoor dat je de informatie beter onthoudt.

Onderzoek
Die conclusie trokken onderzoekers na een onderzoek waarvoor twee groepen studenten naar TED Talks keken. Eén groep kreeg een laptop om aantekeningen te maken, de andere groep kreeg pen en papier. De studenten werden daarna twee keer overhoord. Degenen die schrijvend aantekeningen hadden gemaakt, bleken meer onthouden te hebben.

Op het eerste gezicht
De aantekeningen van de groep met de laptop leek in eerste instantie beter. De aantekeningen waren uitgebreider en gaven een meer letterlijk verslag van de Ted Talks. Maar nadat de groepen overhoord werden bleek juist het tegenovergestelde.

Pen en papier helpt bij onthouden
Beide groepen scoorden even goed als het ging om de feiten, maar verbanden en vragen over een bredere context werden beter beantwoord door de groep met pen en papier.

Hoe kan dat?
Doordat typen sneller gaat, kun je zonder moeite grote delen van de presentatie uittypen. Schrijven gaat trager, je wordt daardoor gedwongen na te denken over wát je opschrijft. Daardoor denk je na over de inhoud en is er meer tijd om de tekst te interpreteren.

Voortaan toch maar pen en papier gebruiken tijdens colleges of belangrijke vergaderingen.

Beeld: Shutterstock