Placeholder

Nationaal Hitteplan in werking

Vanwege de aanhoudend hoge temperaturen heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het Nationaal Hitteplan in werking gesteld. Dit gebeurt alleen bij minimaal vier dagen op rij met temperaturen van 27 graden of meer.

Vanwege de extra risico’s van de hitte wordt het plan – dat bestaat sinds 2007 – ingezet. Hoge temperaturen belasten namelijk het hart en de bloedvaten. Vooral oudere mensen hebben hier veel last van. Het Nationaal Hitteplan houdt in dat er extra aandacht aan deze risico’s wordt gegeven én gevraagd.

Advies
Het RIVM geeft het advies extra water te drinken, inspanning te vermijden en zo veel mogelijk uit de warmte te blijven. Ouderen moeten extra oppassen: ze hebben vaak het idee dat ze genoeg drinken, terwijl dat niet zo is, aldus het RIVM.

Als we de weersvoorspellingen mogen geloven, blijft het de komende week nog zomers warm. In het weekend wordt het met meer dan 30°C op veel plaatsen zelfs tropisch warm. Mantelzorgers, verzorgingshuizen en familieleden wordt gevraagd een extra oogje in het zeil te houden.

(