Placeholder

Test uitzaaiing borstkanker

De Mammaprint, de test die met grote nauwkeurigheid voorspelt hoe hoe groot de kans op uitzaaiingen is, wordt nu toegankelijk voor het grote publiek.

De test werd eerder alleen in onderzoeksverband voorgeschreven. Omdat veel artsen inmiddels zijn overtuigd van de effectiviteit van de test, heeft zorgverzekeraar Achmea Zilveren Kruis besloten Mammaprint te vergoeden. Een zeer goede zaak, aldus het NKI-AVL.

Mammaprint
De Mammaprint is een test die is gebaseerd op de zogenaamde DNA micro-arraytechnologie, een vinding die in Nederland het eerst werd toegepast door onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut, Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam. Met deze techniek wordt het risico van uitzaaiingen in een vroegtijdig stadium bepaald.

De Mammaprint is daarbij vele malen nauwkeuriger dan conventionele methoden. Als uit de test blijkt dat het risico op uitzaaiing klein is, hoeven patiënten de vaak belastende behandeling met chemotherapie niet te volgen.

Kostenbesparing
Jaarlijks wordt bij ongeveer 13.000 vrouwen de diagnose borstkanker gesteld. Daarmee is het de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen.

Nu de Mammaprint voor meer vrouwen beschikbaar is, wordt niet alleen de kwaliteit van het leven van veel borstkankerpatiënten verbeterd, het zorgt ook voor een grote kostenbesparing doordat er minder snel tot zwaardere en duurdere behandeling hoeft worden overgegaan.