Placeholder

Baby gluten geven voorkomt coeliakie niet

Er wordt wel eens gedacht dat je door het geven van borstvoeding en door baby’s al vroeg gluten te geven de kans op coeliakie kunt verkleinen. Uit recent onderzoek blijkt dat het coeliakie niet voorkomt.

Waar komt het idee vandaan?
Op grond van eerder onderzoek werd gedacht dat het geven van kleine hoeveelheden gluten op jonge leeftijd coeliakie (glutenintolerantie) kan voorkomen, vooral wanneer dit gebeurt gedurende de periode van borstvoeding. Het afweersysteem zou zo wennen aan gluten en hier later niet op reageren met een schadelijke afweerreactie. Er was echter nooit uitgebreid onderzoek naar gedaan.

Nieuw onderzoek ontkracht het idee
Voor een recent onderzoek werden 950 kinderen met een verhoogde kans op coeliakie onderzocht. De helft van de kinderen kreeg op de leeftijd van 4 tot 6 maanden dagelijks 100 milligram gluten in de voeding. Op 3-jarige leeftijd had 5,9 procent van deze kinderen de diagnose coeliakie. De andere helft kreeg gedurende die periode een placebo, en kreeg voor het eerst gluten op de leeftijd van 6 maanden. In deze groep had 4,5 procent coeliakie. Dat is geen significant verschil. Borstvoeding blijkt ook geen bescherming te bieden tegen coeliakie.

Verder onderzoek
Hoe coeliakie precies ontstaat is onduidelijk. Daar wordt naar aanleiding van dit onderzoek meer onderzoek naar gedaan.

Beeld: Shutterstock