Placeholder

Gezondheidszorg moet beter

Het Nederlandse stelsel voor de gezondheidszorg moet op de schop, om de zorgkosten in de hand te houden. Zo stelt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ).

In de komende jaren wordt verwacht dat het aantal patiënten met chronische problemen als hart- en vaatziekten, diabetes en longaandoeningen flink zal toenemen. Hier is meer en specifiekere hulp voor nodig. Medische instanties als ziekenhuizen, huisartsen en medisch specialisten moeten van de automatische piloot af en zich meer richten op de zorg die nodig is.

Een van de adviezen van de RVZ is bijvoorbeeld dat huisartsenposten flink moeten worden uitgebreid. In de toekomst zouden daar ook kleine chirurgische ingrepen gedaan moeten worden. Daarnaast wil de RVZ dat de grote ziekenhuizen en de regionale ziekenhuizen hun zorg beter op elkaar gaan afstemmen, zo’n indeling van de zorg kan tot flinke kostenbesparingen leiden.

Maar ook de Nederlandse bevolking moet zich aanpassen. We moeten volgens het RVZ meer werken aan onze eigen gezondheid door bijvoorbeeld te stoppen met roken, meer te bewegen en gezond te eten.

Lees hier meer tips om je gezondheid op pijl te houden >

(