Placeholder

Anticonceptie voor mannen: 4 dingen die je moet weten

Regelmatig is het in het nieuws: anticonceptie voor mannen komt eraan. Van de mannenpil tot een gel die condooms kan vervangen. Wat moet je weten voor het zover is?

1. Waarom anticonceptie voor mannen dit keer in het nieuws is
Het product dat dit keer in het nieuws is, is Vasalgel: een gel die in de zaadleider wordt gespoten en de doorgang voor zaadcellen blokkeert. Zodra er een kinderwens is, kan de behandeling omgekeerd worden door de Vasalgel met een andere injectie weg te spoelen.

2. Er is nog een lange weg te gaan
De behandeling met Vasalgel is tot nu toe alleen getest op bavianen. Het is de bedoeling dat volgend jaar de eerste proeven bij mensen uitgevoerd worden. Als alles goed gaat, zou het middel in 2017 op de markt komen.

3. Er is al jaren sprake van anticonceptie voor mannen
'Toen ik 30 jaar geleden studeerde, werd er al gezegd dat er snel anticonceptie voor mannen beschikbaar zou zijn,' zegt Philip Werthman M.D., arts gespecialiseerd in mannelijke vruchtbaarheid. Philip Werthman is niet de enige deskundige die twijfelt of de mannelijke anticonceptie dit keer wel op de markt zal verschijnen.

4. Kan anticonceptie voor mannen ooit een succes worden?
Goedele Liekens juicht revoluties zoals deze toe. Toch betwijfelt ze, als anticonceptie voor mannen ooit al op de markt komt, of het een succes zal worden. Anticonceptie blijft in de gedachtegang van mannen een vrouwending. Daarnaast zijn mannen bang voor ingrepen die hen tijdelijk onvruchtbaar maken. Het oeridee dat ze een vrouw kunnen bevruchten is belangrijk, die macht wil een man niet verliezen.

Lijkt het jou handig als de man anticonceptie gebruikt, of heb je die verantwoordelijkheid liever zelf?

Bronnen: Shape, Goedgevoel.be