Placeholder

Impotentie voorteken van hartproblemen

Mannen die kampen met impotentie lopen meer risico op een hartaanval. Dit hebben Duitse onderzoekers van de Universität des Saarlandes ontdekt.

Uit het onderzoek bleek dat mannen die kampten met impotentie twee keer zo vaak een hartaanval kregen en ook vaker hieraan stierven. Bovendien kwamen beroertes in deze groep tien procent meer voor dan bij mannen zonder impotentie. Impotentie is gelinkt aan een verstoorde bloeddoorstroming in de penis en kan dus een vroeg teken zijn van vernauwende slagaders, zo stellen de onderzoekers.

Voor de studie werden vijf jaar lang ruim 1.500 mannen met hart- en vaatproblemen gevolgd om te kijken of ze een hartaanval of een beroerte kregen. Ook werd in de loop van het onderzoek meerdere malen nagegaan of de mannen last hadden van impotentie.

De onderzoekers wijzen erop dat impotentie te vaak wordt behandeld met geneesmiddelen, zonder dat er wordt gekeken naar de dieperliggende oorzaak. Wanneer de medicijnen werken, gaan de mannen niet meer terug naar hun dokter. Het ‘probleem’ wordt dus behandeld, maar de hart- en vaatproblemen die vaak de aanleiding van die impotentie zijn niet.

(