Placeholder

Wat is het MERS-virus?

Het MERS-virus is in de laatste weken weer opgedroken, maar wat is het virus? Hoe loop je het op en wat zijn de symptomen?

Wat is het MERS-virus?
MERS staat voor Middle East Respiratory Syndrome-coronavirus. Het is een coronavirus dat een luchtweginfectie veroorzaakt. De naam verwijst naar het Midden-Oosten, omdat het virus daar ontdekt is.

Wat zijn de symptomen van het MERS-virus?
Er is sprake van zeer ernstige luchtwegklachten. Besmette patiënten krijgen last van koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsproblemen. Sommigen krijgen ook diarree.

Hoe kun je het MERS-virus oplopen?
Het virus is waarschijnlijk afkomstig van dromedarissen. Hoe het virus zich van dier naar mens verspreid is niet duidelijk. De meeste coronavirussen worden verspreid door niezen of hoesten.

Is het MERS-virus besmettelijk?
Een aantal patiënten zijn besmet door besmette mensen. Over het algemeen lijkt het virus moeilijk overdraagbaar van mens-op-mens.

Is het gevaarlijk om op vakantie te gaan naar gebieden waar MERS voorkomt?
Er is geen aangepast reisadvies. De kans op besmetting is klein. Hoor je bij een risicogroep dan kun je voor de zekerheid overleggen met je huisarts. Het is verder belangrijk dat je je op reis aan hygiënemaatregelen houdt: verhit voedsel goed, vermijd contact met dieren en drink geen water uit de kraan. Het reisadvies en meer tips kun je hier bekijken.

Bron: RTL-nieuws, Gezondheidsnet | Beeld: Shutterstock