Placeholder

Stress verkalkt hart

Dat stress slecht is voor je hart, was altijd een soort volkswijsheid door uitspraken als ‘Pas op voor je hart.’ Nu blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de British Heart Foundation dat stress het risico van hart- en vaatziekten werkelijk aanzienlijk vergroot.

Uit de studie van de Britse organisatie blijkt ook dat in het verlengde daarvan het risico op een hartaanval of een herseninfarct groeit. Stress laat kalksporen na, zo blijkt.

De bevindingen van de wetenschappers zijn gepubliceerd in het Europese Hart Journaal, een wetenschappelijk vaktijdschrift van de Engelse hartstichting. Daarin werden mensen beschreven uit de leeftijdsgroep van 53 tot 76 jaar, bij wie, nadat ze een forse stresstest hadden gedaan, sprake bleek van een hoge concentratie van het ‘stresshormoon’ cortisol. Onmiddellijk na de test werden kalkafzettingen in de bloedvaten waargenomen.

Kalk wordt al langer gezien als een risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. Volgens de Britse wetenschappers is hiermee niet bewezen dat stress hoofdverantwoordelijk is voor het optreden van hart- en vaatziekten, maar wel dat het een belangrijke factor is.

(