Placeholder

Maak je middagdutje niet te lang

Lijkt een dagelijkse siësta je wel wat? Voor je gezondheid is een middagdutje niet altijd goed, vooral niet wanneer je dutje langer dan een uur duurt.

Middagdutjes: niet zo simpel
Achter iets dat zo simpel lijkt als een middagdutje schuilt volledige wetenschap. Het was al bekend dat een middagdutje van minder dan 30 minuten ideaal is, zo voorkom je dat je in diepe slaap valt. Nu blijkt er nog een reden te zijn om niet te lang in te dutten.

Onderzoek naar middagdutjes
Uit een 13-jarig onderzoek blijkt nu dat wie overdag een uur of meer slaapt, 32 procent meer kans heeft om op jonge leeftijd te overlijden. Er zijn 25.000 volwassenen onderzocht tussen de 40 en 79 jaar. 16.000 van hen doet wel een middagdutje. Hun gegevens werden 13 jaar lang bijgehouden.

Vroegtijdig overlijden
Na die periode bleken mensen die een middagdutje van een uur of meer doen een verhoogde kans hebben om te overlijden. De oorzaken van overlijden waren verschillende aandoeningen, onder andere hartkwalen, kanker en aandoeningen van de luchtwegen.

Hoe kan dat?
Lange middagdutjes zouden een voorteken kunnen zijn van ontregelingen in het lichaam, die kunnen duiden op toekomstige gezondheidsproblemen. Het zou ook kunnen zijn dat dutjes ontstekingen in het lichaam uitlokken.

Zet je wekker
Bij mensen die dutjes korter dan een uur deden, werd er geen verband gelegd met gezondheidsproblemen. Je kunt met een gerust hart je middagdutje doen, maar zet voor de zekerheid wel je wekker.

Lees ook: powernap in 5 stappen

Bron: Medicaldaily | Beeld: Shutterstock