Placeholder

Het voordeel van blind zijn

Blinde mensen vertellen over de voordelen van blind zijn: je hebt geen hoogtevrees, kunt echt blind typen en op de radio hoor je een doelpunt bij voetbal eerder dan dat je hem op tv ziet. Maar blind zijn heeft natuurlijk vooral nadelen.

In 2020 zullen er zo'n 380.000 mensen met een visuele beperking zijn, dat is 20 procent meer dan in 2009. Dat komt onder andere door de vergrijzing en ziektes zoals diabetes. De vraag naar oogzorg zal naar verwachting met 300 procent stijgen.

Digitalisering
Ondertussen is onze samenleving steeds visueler en digitaler ingesteld. Hoewel er door digitale ontwikkelingen in principe veel mogelijk zou moeten zijn, zijn die zonder aanpassingen niet toegankelijk voor mensen met slecht zicht.

Innovatieve oplossingen
Vereniging Bartiméus Sonneheerdt zamelt tijdens de collecteweek van 9 tot en met 14 december geld in voor innovatieve ICT-oplossingen, de ontwikkeling van speciale apps en coaching voor jongeren.

Prikkels
'80 procent van de prikkels uit je omgeving komt binnen via je je ogen, stel je voor wat het betekent als je dat moet missen. We willen mensen bewust maken van wat het betekent om blind of slechtziend te zijn,' zegt Carla Aalderink, directeur van Vereniging Bartiméus Sonneheerdt.

Maar blinde mensen zijn niet zielig, de campagne heet niet voor niets Het voordeel van blind zijn. Maar er zijn vooral nadelen. Er wordt gewerkt aan oplossingen, maar daarbij kan jouw steun goed gebruikt worden. Bekijk hieronder de campagnevideo: