Placeholder

Nuvaring onder vuur

In het begin van dit jaar was de pil Diance-35 in opspraak vanwege de gezondheidsrisico’s. In Amerika is de Nuvaring nu in opspraak vanwege vergelijkbare redenen.

Ruim tweeduizend Amerikaanse vrouwen verwijten de fabrikant dat de Nuvaring trombose, longembolieën en herseninfarcten heeft veroorzaakt. Er zouden zelfs een aantal vrouwen overleden zijn, het precieze aantal is niet bekend.

Nederlandse feiten
In Nederland wordt de Nuvaring 170.000 keer per jaar verstrekt. Het belangrijkste voordeel van de ring is dat de hormoondosering lager zou zijn dan die van de pil. Daartegenover staat het nadeel: de ring bevat het hormoon etonogestrel. Dezelfde stof zit ook in de derdegeneratiepillen van MSD, waarvan al in de jaren 90 is aangetoond dat die het risico op trombose verdubbelen ten opzichte van de traditionele tweedegeneratiepil.

Verhoogd risico op trombose
Een Deens onderzoek heeft aangetoond dat gemiddeld 6,5 op de 10.000 gebruikers van de Nuvaring trombose krijgt. MSD, de producent van de Nuvaring, wijst op een eigen, zelf gefinancierde studie waaruit het tegendeel blijkt.

Welke vorm van anticonceptie gebruik jij?

Bron: Volkskrant | beeld: shutterstock