suiker

Niet vet maar suiker maakt dik

Niet vet maar suiker maakt dik, dat inzicht kwam uit een twee jaar durende studie. Lees verder om te ontdekken hoe dat zit en hoe je suiker vaker kunt vermijden.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Swedish Council on Health Technology Assessment. In twee jaar tijd beoordeelden ze 16.000 studies.

Doorbraak
De resultaten leidden tot een belangrijke doorbraak: Zweden is het eerste land in Europa dat de nationale voedingsrichtlijnen heeft aangepast van vetarm naar koolhydraatarm. Een vetarm dieet zou gewichtstoename zelfs in de hand werken.

Waarom werkt het?
Koolhydraatarm eten is al bekend voor mensen die het Atkins dieet volgen of hebben gevolgd. Atkins’ diëtiste Erica Slof legt uit waarom een koolhydraatarm dieet werkt.

‘De afgelopen jaren sporen steeds meer diëten ons aan om minder vet te eten. Er zijn allerlei lightproducten op de markt verschenen, maar nog nooit zijn zoveel mensen te dik geweest. Dat komt doordat we suikerrijke producten in plaats van vetrijke producten zijn gaan eten en drinken. Het nadeel van suiker en andere koolhydraten is dat er insuline nodig is om het te verwerken. Hoe meer insuline, hoe meer vet het lichaam aanmaakt. Het eten van koolhydraten leidt tot vetopslag. Andersom geldt dat ook: het eten van minder koolhydraten leidt tot minder vetopslag. Door suikers te vermijden en juist te kiezen voor goede vetten als energiebron wordt overgewicht voorkomen.’

4 tips om minder suiker te eten

1. Ontbijt met onbewerkte ingrediënten
Muesli is een heerlijk ontbijt, maar cornflakes en cruesli bevatten vaak veel suiker. Gebruik liever ontbewerkte ingrediënten. Noten, zemelen, zaden en pitten smaken heerlijk door je yoghurt.

2. Eet hartige tussendoortjes
Probeer vaker een hartig tussendoortje te nemen, zoals noten, een blokje kaas of een gevulde avocado.  Hartige tussendoortjes zijn vullender door de eiwitten die ze bevatten. Bij grote trek, of als lunch, kun je kiezen voor soep. Je kunt eindeloos veel combinaties maken en de soep makkelijk invriezen voor de volgende dag.

3. Drink minder frisdrank
In frisdrank zit zo 10 procent suiker. Door te minder met frisdrank krijg je dus een stuk minder suiker binnen. Koffie, thee, water en groentesap zijn gezonde alternatieven.

4. Eet fruit
Eet je dagelijkse portie fruit, in plaats van vruchtensap te drinken. Fruit eten geeft je namelijk een voller gevoel. De minste koolhydraten zitten in onder andere bessen, aardbeien, bramen, kersen, meloen en frambozen.

Beeld: GettyImages, tekst Santé archief

Tip van de redactie

Masterclass braadpan in pastelkleuren

Braadpan Ad 1
Shop