Placeholder

Vrouwen weten te weinig over de pil

Vrouwen weten wat ze belangrijk vinden in een pil. Maar 70 procent is niet op de hoogte van wat er mogelijk is om een goede keuze te maken. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Firm United Healthcare onder 500 vrouwen tussen de 20 en 45 jaar.

Vrouwen weten wel wat ze belangrijk vinden in een pil, maar zijn te weinig op de hoogte van de mogelijkheden om zelf een goede keuze te maken. Zo weet bijna 60 procent niet dat een anticonceptiepil helpt beschermen tegen tegen eierstokkanker en baarmoederslijmvlieskanker. En bijna 70 procent van de vrouwen weet bijvoorbeeld ook niet dat het niet verstandig is om de anticonceptiepil te slikken als je rookt en ouder bent dan 35 jaar. Deze combinatie verdubbelt namelijk het risico op hart- en vaatziekten.

Aan de andere kant stappen vrouwen ook niet zomaar over van de ene pil naar de andere. Vooral omdat vrouwen vaak te weinig weten over de pil, zijn ze niet altijd in staat een geschikte keuze te maken en deze te bespreken met de huisarts.

‘Er zijn heel veel vrouwen die nog steeds dezelfde pil slikken als die waarmee ze jaren geleden zijn begonnen. En dit zijn pillen die al in de jaren zeventig op de markt zijn gekomen, waar met name huisartsen nog aan vasthouden. Inmiddels zijn er nieuwere pillen. Ik weet zeker dat als vrouwen meer over nieuwe pillen zouden weten, ze zouden kiezen voor een pil die nu beter bij hen past,’ aldus gynaecoloog Ineke van Seumeren.