Placeholder

Zorgen over zorgkosten

Van verschillende kanten komen er signalen: de zorgkosten in Nederland zijn te hard gestegen. Er zijn steeds meer mensen die de zorg uitstellen of vermijden.

Van uitstel komt afstel
Eén op de vijf mensen heeft de zorg wel eens gemeden. De belangrijkste redenen zijn zorg niet kunnen betalen (42 procent) en dat het eigen risico verhoogd is naar 350 euro (39 procent). Dat blijkt uit onderzoek van de patiëntenfederatie NPCF.

Zorgelijk
Nederlandse artsen merken ook dat de zorg voor een groeiend deel van de patiënten onbetaalbaar wordt. De verhalen die van sommige patiënten binnenkomen zijn schrijnend. Veel patiënten weten dat ze zorg nodig hebben, maar zien door de hoge kosten geen mogelijkheid.

Geen besparing
In sommige gevallen gaat de gezondheid door het gebrek aan zorg of medicijnen onherstelbaar achteruit. Uiteindelijk hebben deze zorgontwijkers extra zorg nodig. Per saldo kan het dus zomaar zijn dat we duurder uit zijn met elkaar.

Stijging
Paul Schnabel (voormalig directeur van het SCP) geeft aan dat de zorgkosten relatief snel zijn gestegen. In 1953 was was het relatief 3 procent van het BBP. Inmiddels is dat 13 procent.

Bron: patiëntenfederatie NPCF / Pharmaceutical Committee / TNS NIPO | Beeld: Shutterstock