Placeholder

Onjuiste voedingsetiketten

Check jij altijd de etiketten van producten die je koopt? Grote kans dat je toch niet weet wat je eet. De Consumentenbond vindt namelijk bij elk voedingsonderzoek fouten op het etiket.

Het gaat bijvoorbeeld om de hoeveelheid zout, vet of toegevoegde suikers. Soms ontbreken er ingrediënten of staan er ingrediënten op het etiket die niet in het product zitten. Zo bleek een tijd geleden dat de pesto van de Hema 40 procent vetter en 54 procent zouter was dan het etiket vermeldde.

Hoe kan dat?
Fabrikanten zijn volgens de wet verplicht de juiste informatie te vermelden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert of etiketten kloppen, maar in de praktijk gebeurt dat niet genoeg. De NVWA heeft te weinig mensen en middelen om dat te doen. De prioriteit ligt bij voedselveiligheid, zoals salmonellebesmetting.

Bron: Gezondheidsnet | Beeld: Shutterstock