Placeholder

Laat je hart zien

Vrouwen hebben bij hart- en vaatziekten minder vaak last van het kenmerkende drukkende gevoel midden op de borst. Klachten worden daarom vaak te laat herkend. Vandaag is het Dress Red Day, een dag waarop de Hartstichting aandacht vraagt voor dit probleem.

Vrouwen zijn geen mannen
Veel onderzoeken die op dit moment worden gedaan naar hart- en vaatziekten richten zich voornamelijk op mannen. Op het gebied van hart- en vaatziekten verschillen vrouwen en mannen van elkaar. De onderzoeken zijn dus niet toepasbaar op vrouwen. Het is belangrijk dat er ook onderzoek wordt gedaan naar vrouwen. Op dit moment zijn hart- en vaatziekten wereldwijd doodsoorzaak nummer één bij vrouwen.

Minder last van pijn op de borst
De meest voorkomende klacht bij een hartinfarct is een beklemmende of drukkende pijn midden op de borst. Bij vrouwen is de pijn op de borst vaak minder karakteristiek dan bij mannen. Vrouwen zijn vaker dan mannen kortademig of benauwd, angstig, erg moe en duizelig. Artsen denken hierdoor aan stress of de overgang. De behandeling komt daardoor vaak te laat, waardoor vrouwen onnodig lijden. De Hartstichting wil benadrukken dat het van levensbelang is dat vrouwen zich tijdig bewust zijn van de signalen van, en risico’s op hart- of vaatziekten en dat de zorg voor vrouwen met deze ziekten beter moet.

Draag jij vandaag iets roods om aandacht te vragen voor dit probleem? Kijk voor meer informatie op www.dressredday.nl.