Placeholder

Koukleumen

Heb je altijd koude handen en voeten? Zet je het liefst de verwarming nog een graadje hoger? Geen nood: er is hoop voor koukleumen. Een deskundige geeft advies.

Ingrid Kuiper (huisarts):
’Er zijn heel wat mensen die het altijd koud hebben. Vooral vrouwen blijken echte koukleumen. De klachten variëren van alleen koude handen en voeten tot het niet op temperatuur kunnen houden van het hele lichaam. Als je het altijd koud hebt, kan een medische aandoening de oorzaak zijn. Het is verstandig dit door een arts te laten nakijken.

De meest bekende oorzaak van kouwelijkheid is een te traagwerkende schildklier (hypothyreoidie). De schildklier is de centrale motor van het lichaam, het orgaan dat je stofwisseling en energiebehoefte reguleert. Een hypothyreoidie geeft, behalve kouwelijkheid, ook andere klachten, zoals verstopping, stemmingswisselingen, moeheid, haaruitval, een droge huid en een verandering van de stem. De aandoening is met een bloedonderzoek vast te stellen en goed te behandelen met medicijnen.

Ook kan kouwelijkheid het gevolg zijn van stoornissen in de bloedsomloop, bloedarmoede en een lage bloeddruk. Bij bloedarmoede (anemie) zijn er te weinig circulerende bloedcellen om voldoende energie te transporteren. Bij een gebrekkige bloedsomloop voelen vooral je ledematen kouder aan. De ‘centrale’ bloedsomloop (naar organen en hersenen) heeft dan namelijk voorrang op de circulatie naar armen en benen.

Heel soms is het syndroom van Raynaud de oorzaak; een aandoening waarbij kleine bloedvaatjes, meestal in vingers en tenen, zich sterk samentrekken. Dit geeft koude, paarse handen. Wordt er bij een bloedonderzoek geen medische oorzaak gevonden, dan kan het ook zijn dat je het koud hebt door stress, moeheid, overbelasting of nervositeit.

Heb je het snel koud, draag dan in ieder geval extra warme kleding, zoals thermo-ondergoed, handschoenen en goede sokken. Zorg ook voor voldoende lichamelijke activiteit. Zo kun je je inwendige ‘motor’ een beetje aanjagen.’

Beeld: Shutterstock