Placeholder

Gaat het dieet medicijnen vervangen?

Voor het eerst is er een complete ‘routekaart’ van de mens gemaakt. Het klinkt misschien nog wat vaag, maar wetenschappers verwachten dat de ‘biochemische routekaart’ van het menselijk lichaam de komende jaren een enorme revolutie zal veroorzaken.

Systeembiologen begrijpen nu voor het eerst hoe een mens zich precies maakt uit de voeding die hij tot zich neemt. Hierdoor zal een hele nieuwe manier van geneeskunde mogelijk worden.

Inzicht in de stofwisseling
In theorie kan iedereen dankzij de routekaart ontdekken voor welke ziektes hij aanleg heeft, welke tekorten aan voedingsstoffen hem parten gaan spelen en welke voeding of medicijnen het meest geschikt zijn om ziektes te voorkomen of behandelen.

Voedingspatroon
Door deze nieuwe inzichten kunnen diëten veel gerichter samengesteld worden, waardoor we minder afhankelijk worden van medicijnen.

Toepassingen
Voor verschillende ziektes kan de kaart een belangrijke uitkomst bieden. Kanker is daar één van. Dankzij de kaart kan er meer inzicht worden verkregen in hoe tumoren medicijnen omzeilen en hoe dat kan worden voorkomen.

Bron: Volkskrant