Placeholder

Slank dankzij donorpoep

Mensen met overgewicht hebben een andere samenstelling van darmflora dan slanke mensen. Wijkt hun darmflora af omdat ze te dik zijn, of zijn ze te dik omdat hun darmflora afwijkt?

Dat is één van de vragen die AMC-internist Anne Vrieze drijft bij haar onderzoek naar transplantatie met ontlasting. Zo is er de laatste jaren ontdekt dat veel patiënten met chronische diarree baat hebben als ze feces toegediend krijgen van een gezonde donor. Anne Vrieze heeft aanwijzingen gevonden dat gezonde poep ook mensen met overwicht kan helpen.

Het onderzoek
Aan het onderzoek deed een groep mannen met overgewicht mee. Een deel kreeg eigen ontlasting toegediend, het tweede deel kreeg gezonde donorontlasting toegediend. Na zes weken kwamen de proefpersonen terug voor controle. Bij degenen die donorpoep hadden gekregen, was de insulinegevoeligheid verbeterd.

De eerste stap
De methode zal niet binnenkort voor iedereen toegankelijk worden. Anne Vrieze heeft met haar onderzoek een belangrijke stap gezet en aangetoond dat het in de basis werkt. Om aan te tonen dat het voor grote groepen patiënten geldt, is er nog veel meer onderzoek nodig.

De behandeling is daarnaast te duur, onprettig en er is een hoog risico dat infecties verspreid worden. Donorpoep zal dus niet dé volgende afslankmethode worden.

Wat dan wel?
Het doel is te ontdekken welke bacterieën van belang zijn om de patiënt te helpen, zodat die bacterieën gekweekt kunnen worden en via een drankje of pilletje toegediend kunnen worden aan patiënten. Zo ver is het echter nog lang niet. In onze darmflora zitten miljarden bacterieën, er is dus nog een lange weg te gaan om te ontdekken welke van deze bacterieën patiënten met overgewicht helpt.

Wat vind jij van deze bijzondere methode? Tot slot een laatste advies: don’t try this at home.